Historie Omloop van Ooststellingwerf
(Wieler Omloop Ooststellingwerfse Dorpen)
Het was in 1986 dat een aantal wielerenthousiasten, geïnspireerd door de succesvolle dikke bandenraces voor jong en oud op Koninginnedag in Oosterwolde, het initiatief namen om de wielersport in Ooststellingwerf te promoten door middel van een wielerronde.
Omdat deze mensen vonden dat het een officiële wedstrijd moest worden werd contact gezocht met de Wielervereniging “Olympia” te Heerenveen. Daar vond men dat het een klassieker voor liefhebbers moest worden, omdat daarvoor maar weinig startgelegenheid was in het Noorden van het land. Verder waren de organisatiekosten daarvan niet zo hoog als voor een klassieker voor amateurs.
Bovendien speelde nog een rol, dat Wieger Baron, zoon van de grote initiator van deze wielerronde, Jan Baron, koerste bij de categorie van de liefhebbers. En zo was WOOD (Wieler Omloop Ooststellingwerfse Dorpen) geboren.
De wedstrijd sloeg enorm aan bij zowel de renners als het bedrijfsleven in Ooststellingwerf.
Bij deze eerste klassieker stonden niet minder dan 109 renners aan de start, waaronder de Nederlands Kampioen Ruud Papiermolen uit Wezep. Er waren inschrijvingen van ploegen uit het hele land. De renners werden voorafgegaan door een grote reclamekaravaan van de sponsors.
De organisatie pakte het meteen groots aan door, onder grote belangstelling, een verkiezing voor de Rondemiss te houden in het Bruine Paard te Haulerwijk. De Rondemiss bij de eerste editie werd Josita Betten uit Haulerwijk.
Na dit succes kon herhaling niet uitblijven en uiteindelijk werden er niet minder dan 8 klassiekers gehouden waarbij alle Ooststellingwerfse Dorpen werden aangedaan.
Ook waren er zogenaamde afwachtingswedstrijden, waaronder zelfs één keer het officieuze Nederlands Kampioenschap voor tandemrijders.
De organisatie hoefde nooit bang te zijn dat er onvoldoende renners aan de start zouden komen, want meteen na de bekendmaking in de Wielersport was de klassieker al volgeboekt en moesten velen zelfs worden teleurgesteld.
De vraag was waarom de renners zo graag naar Ooststellingwerf wilden komen. Dat was vast niet om de kleine herinnering die alle deelnemers bij iedere Omloop kregen.
In een bedankbrief aan de organiserende organisatie gaf de in wielerkringen bekende Tijmen Silver uit Schagerbrug en thans ’t Zandt het antwoord.
Hij omschreef het als volgt: “Ruim 110 renners aan de start en die zal het opgevallen zijn dat de organisatie tot in de puntjes klopte, dat aan werkelijk alles was gedacht. Op elke weg stond een afzetting en die bleef daar staan tot de bezemwagen was gepasseerd. Ik spreek namens de renners mijn dank uit voor dat perfecte stukje werk wat “Olympia” met als grote man achter deze ronde Egbert La Gro en het comité tezamen hebben geleverd. Ik, maar ook de renners zullen graag in Oosterwolde terugkomen”.
De perfecte organisatie was inderdaad de grote kracht van deze klassieker. Zo perfect dat zelfs mensen van de UCI wel eens wilden zien hoe het mogelijk was dat WOOD altijd zo’n goed juryrapport kreeg. Ook deze man was onder de indruk van de organisatie.
30 jaar na dato werd de handschoen were opgepakt door WSVO (Wieler Sport Vereniging Ooststellingwerf), die door inwoner Patrick Vliegen werd gewezen op het feit dat er nog zo weinig wielerevenementen in het Noorden (en m.n. Friesland) werden verreden. Patrick (oud-veldrijder uit Brabant en destijds Ploegleider bij T.W.C. De Kempen) maakte zich sterk bij het bestuur van WSVO om weer zo’n evenement naar het noorden te halen en zo werd de Omloop van Ooststellingwerf nieuw leven ingeblazen. Een klein comite van liefhebbers slaagde er in om de finale van de AGU Clubcompetitie Elite/Beloften in Ooststellingwerf te laten plaatsvinden.